Lukupiiri kirjastolla

Päiväys ja aika
4.10.2019
19:00 - 21:00

Tapahtumapaikka
Pukkilan kirjasto

Pukkilan lukupiirin lokakuun tapaamisessa perjantaina 4.10. klo 19 kirjastossa Raili Pirhonen alustaa keskustelun kirjailijana rakettimaisen nousun tehneestä Pajtim Statovcista (s. 1990), joka Jugoslavian hajoamissotien alettua pakeni perheensä mukana Kosovon Podujevon pikkukaupungista Suomeen. Hän oli silloin vasta kaksivuotias eikä pidä itseään maahanmuuttajana, koska ei muista mitään synnyinmaastaan Jugoslaviasta ja on täysin omaksunut suomen toiseksi äidinkielekseen.

Kaikki ihmisten luokittelut, kuten pakolainen, homo, mies ja nainen, häiritsevät Statovcia, eikä hän omasta identiteetistään ole eri tiedotusvälineiden tekemissä haastatteluissa suostunut puhumaan sanaakaan. Hän huomauttaa kaikkien ajatustensa esim. monikulttuurisuudesta, syrjinnästä, toiseudesta ja seksuaalisuudesta käyvän selville hänen kirjoistaan.

Pajtim Statovci kirjoittaa suomeksi, ja häntä on käännetty lähes kahdellekymmenelle kielelle. Ensimmäisen romaaninsa – Kissani Jugoslavia – ilmestyessä tekijä oli 24-vuotias ja seuraavan – Tiranan sydän – ilmestyessä 26-vuotias. Uusin – Bolla – tuli julkisuuteen tämän vuoden elokuussa. Paljon muun ohessa Bolla kertoo kahden jugoslavialaisen miehen, serbin ja albaanin, riipaisevan rakkaustarinan. Kieli on lumoavan kaunista ja tarinan kuljetus pakahduttavan taidokasta.