Huhtikuun lukupiiri kirjastossa

Päiväys ja aika
8.4.2022
19:00

Tapahtumapaikka
Pukkilan kirjasto

Vuoden 1957 syyskuussa, vajaa kuukausi ennen kuin Neuvostoliitto lähetti historian ensimmäisen tekokuun radalleen, syntyi Siperian Krasnojarskissa poika, joka 1990-luvulla ponnahti maailmankuuluisuuteen kirjailijana teoksella Ranskalainen testamentti (suom. Annikki Suni; WSOY, 1996). Tekijän isoäiti oli ranskalainen, ja häneltä lapsenlapsi oli jo neljän vuoden ikään mennessä oppinut ranskan kielen.

Kysymyksessä on Andrei Makine. Hän kasvoi Penzan kaupungissa, 700 kilometriä Moskovasta kaakkoon, opiskeli Kalininin yliopistossa, valmistui kirjallisuuden tohtoriksi Moskovan valtionyliopistosta ja opetti kirjallisuutta Novgorodissa, kunnes v. 1987 matkusti Ranskaan eikä palannutkaan kotimaahansa vaan anoi Ranskasta poliittista turvapaikkaa ja sai sen.

Ranskan kansalaisuus Andrei Makinelle myönnettiin v. 1996, ja 20 vuotta myöhemmin hänet kutsuttiin tuolin numero 5 haltijaksi Ranskan akatemiaan.

Makinen tunnetuin teos Ranskalainen testamentti kertoo liikuttavalla ja monin paikoin lumoavalla tavalla ilmeisen omaelämäkerrallisen tarinan venäläisen pojan vaiheista lapsuudesta aikuisuuteen ja erityisesti läheisestä suhteesta Siperiassa asuvaan isoäitiin. Isoäidin kertomuksissa ja todellisessa elämässä maailmansotia edeltäneellä ajalla ovat vastakkain suljettu venäläinen yhteiskunta ja keskieurooppalainen elämästä nauttiminen, joka pojasta tuntuu kuin sadulta. Pojan koko elämää tulee leimaamaan tasapainottelu venäläisen syntyperän ja ranskalaisten juurien välillä.

Ranskalaisessa testamentissa yhdistyvät suurten venäläisten klassikkojen ympäristön- ja ihmismielen liikkeiden kuvaus ja historiallisten ranskalaisromaanien ylitsevuotava tunteikkuus.

Pukkilan lukupiirin toukokuun ohjelmassa on siis tapahtunut muutos, ja Hanna Maidellin Viipuri-teema siirtyy tuonnemmaksi. Andrei Makinen Ranskalaista testamenttia käsitellään pikemminkin illan osanottajien henkilökohtaisten lukukokemusten ja -elämysten kuin erityisen alustuksen pohjalta. Luonnollisesti tekijän muihinkin teoksiin perehtyminen on suotavaa ja epäilemättä hyvin palkitsevaa. Toukokuun lukupiiri kokoontuu kirjastossa perjantaina 6.5. klo 19.

Kuten kulttuuriyhdistyksen kotisivuilla on kerrottu, huhtikuun toisena perjantaina 8.4. klo 19 alkaen Mirva Jaakkola esittelee kirjastossa filosofian tohtori, taidehistorioitsija Tuula Karjalaisen kiitetyn elämäkertateoksen Outi Heiskanen, taiteilija kuin shamaani. Monet pukkilalaiset varmaan muistavat, että Koivulinnan kesän 2003 päätähti oli juuri tämä nykyisin 84-vuotias akateemikko ja professori.