Maahanmuuton valmiusryhmä tiedottaa

Pukkilan maahanmuuton valmiusryhmä tiedottaa:
Pukkilan kunta valmistautuu ottamaan vastaan kiintiön mukaisen määrän Ukrainasta paenneita ihmisiä. Kiintiö on 40 henkilöä ja saattaa noista lyhyelläkin varoitusajalla.  Valmistautumistyöryhmää vetää hyvinvointijohtaja. Lisäksi ryhmään on resursoitu työtunteja mm. hyvinvointipalveluiden työntekijöistä. Tämän hetken tiedon valossa kunnalle korvataan jälkikäteen kuluja, mikäli pakenevia ihmisiä kunnan tarjoamaan hätämajoitukseen saapuu. Tämä edellyttää myös sitä, että saapuvat henkilöt kirjautuvat valtion järjestelmiin.

Kirjaus järjestelmiin sekä kunnan koordinoimana tehty toiminta turvaavat myös saapuneille heidän tarvitsemiaan palveluita esimerkiksi mahdollisten sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta sekä heidän taloudellista tilannetta ja tiedon saantiaan. Muita väyliä maahan saapuvat joutuvat herkemmin tilanteisiin, jotka eivät palvele tulijoiden hyvinvointia. Siksikin on tärkeää, että pidämme maltin yllä halussamme auttaa. Suunnittelu ja alustavat paperityöt (mm. kiinteistön osalta) on tehtävä valmiiksi, jotta sitten olemme valmiita nopeaan toimintaan, kun tieto saapujista mahdollisesti tulee.

Mitä sinä voit nyt tehdä auttaaksesi meitä tässä työssä onnistumisessa?

  • Toivomme, että ilmoitat halukkuudestasi vapaaehtoistyöstä kunnanjohtajalle (puh.) viestillä. Hän lisää tietosi ryhmään. Tämän ryhmän tehtävä on odottaa valmiudessa kun tarvitsemme lisäkäsiä monenlaisiin tehtäviin. Joitain yhteystietoja olleenkin jo saaneet, kiitos niistä. Huom. toivomme ryhmään ensisijaisesti vain autoilevia henkilöitä joiden elämäntilanne sallii toimimisen tarvittaessa lyhyelläkin varoitusajalla.
  • Toinen tärkeä tehtävä on, että jokainen kartoittaa onko sinulla ehjiä ja siistejä vaatteita, liinavaatteita, peittoja, tyynyjä tai pyyhkeitä, jotka haluat lahjoittaa Ukrainasta saapuville. Pese, kuivaa ja silitä (tekstiilit) ne valmiiksi ja laita muovipusseihin, jonka päälle kirjoitat mitä ja minkäkokoista tekstiiliä ne sisältävät. Ilmoitamme näiden tarvikkeiden keräysajankohdasta ja -paikasta myöhemmin. Muistathan varautua myös siihen, että emme niitä tarvitsekaan, mikäli Pukkilaan ei saavukaan pakenevia henkilöitä.
  • Kolmas tärkeä tehtäväsi on pohtia onko sinulla ehjää ja siistiä jääkaappia, mikroa, imuria vedenkeitintä tai muuta vastaavaa kodinkonetta, jonka haluaisit lahjoittaa. Kerromme heti, kun tarvitsemme tiedon näistä meille ja kanavan mihin näistä tulee ilmoittaa. Huonekaluja emme ainakaan alkuvaiheessa tule keräämään. Käyttämättömiä hygieniatuotteita otamme vastaan.
  • Neljäs tärkeä tekijä on nyt seurata ilmoitteluamme, odottaa maltilla yhteistä ponnistuksen hetkeämme, toimia koordinoidusti ohjeiden mukaan ja toivoa, että sota loppuisi.

Kiitos kun olet tukenamme työssämme.

Tarvitsemme myös yhdistyksiä ja seurakuntaa tässä yhteisessä ponnistuksessa. Yhdistyksiä tavataankin jo tänään yhdistysillassa ja keskustellaan mahdollisuudesta yhteistyöhön.

Rauhan ja yhteistyön puolesta,

Sanna Saarenkoski
Hyvinvointijohtaja

Katarina Helander
Kunnan valmiusjohtaja