Kunnanjohtajan tilannekatsaus koronaan liittyen 29.4.2021

Korona-arki jatkuu – tulevaisuutta suunnitellaan

Pukkilan koronatartuntojen määrä on keskiviikkona 28.4. päivitetyn THL:n tilaston mukaan 54 koko koronapandemian aikana. Nollatartunta-viikkoja on takanamme jo useita. Kiitos tästä kuuluu meille kaikille!

Korona ei ole meitä kuitenkaan kokonaan jättänyt. Valtakunnan tasolla tartuntamäärät ovat merkittävällä tavalla laskussa. Poikkeusolot on ilmoitettu päättyneiksi. Terveysturvallisuuteen liittyvät toimet jatkuvat vielä pitkään ennaltaehkäisten uusien tartuntojen ilmaantuvuutta. Rokotuksien eteneminen on edesauttamassa tilanteen laantumista. Rokotekattavuuden ennakoidaan olevan merkittävällä tasolla heinäkuun loppuun mennessä.

Edelleenkin jokaisella meillä on kohdallamme vastuuta siinä, että käytämme maskia ja huolehdimme turvaetäisyyksistä. Käsihygieniasta kiinnipitäminen pienentää riskiä tartunnalle.

Rajoitustoimenpiteitä on jatkettu tällä erää 16.5.2021 saakka. Kokoontumisrajoitus on enintään kuusi (6) henkilöä ja kontaktien välttämisen on edelleen perusteltua jatkua. Etätyösuositus on voimassa. Monet muutkin rajoitustoimenpiteet vaikuttavat kunnankin palveluiden määrään ja toimintatapoihin.

Kunnan henkilöstö käyttää maskia kaikissa asiakaskohtaamistilanteissa, ovatpa ne sitten kunnasta ulospäin tai kunnan sisäisiä. Henkilöstömme terveysturvallisuuden vuoksi maskia tulee käyttää esim. Vekaran tiloissa asioitaessa. Kunnan tehtävänä on huolehtia palveluidensa terveysturvallisuudesta tilanteen edellyttämällä tavalla, jolla on vaikutuksensa palvelujen määrään.

Kesään valmistaudutaan, jos korona suo

Kunnan palvelujen osalta suunnittelun ja valmistelun tavoiteaika on 1.6.2021 jälkeinen aika. Jo tänään kannattaa katsoa www.pukkila.fi sivuille, joilla on kerrottu ja kerrotaan miten koronaturvalliset palvelumme tänään ja lähiaikoina toimeenpannaan esim nuoriso- ja senioripalveluissa.

Kesää kohti edettäessä, tiedotamme miten esim. leiritoiminta tai uimakoulut on mahdollista toteuttaa. Lauantaiaamupäivien torikahvitukset ovat alkamassa kesäkuun alun jälkeen – jos korona suo.

Rokotukset

Riskiryhmien rokotusten laajentuessa rokottaminen tapahtuu kaikissa Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kunnissa. Pukkilalaisilla on omat rokotuspäivänsä Pukkilassa.

Päijät-Sotesta arvioidaan, että 1. rokote saadaan alueen väestölle annettua kesäkuun loppuun tai viimeistään heinäkuussa kaikille halukkaille. Tämä perustuu ennakointiin, jossa rokotteiden saatavuus on tämän hetkisten suunnitelmien mukaisia.

Riskiryhmien rokotukset ovat edenneet ennakkoon suunniteluilla tavoilla. Rokotettujen määrän osalta tultanee saavuttamaan merkittävääkin edistymistä kun niin rokotemäärät edelleen kasvavat ja työikäisen väestön rokottamisessa myös työterveyshuolto on mukana.

Päijät-Sote lähetti helmikuussa kirjeen yli 70-vuotiaille kotiin. Tämän jälkeen on tiedotettu pääosin sähköisesti (yhtymän verkkosivut ja sosiaalinen media) ja muussa mediassa (radio, tv, sanomalehdet).

Yli 80-vuotiaista on rokotettu yli 80% millä rokotusten määrän tasolla ollaan hyvin valtakunnan keskiarvossa. Kertaalleen kirjeessä lähetetty tieto oli ehtinyt muuttua siinä vaiheessa kun paperiviesti oli mennyt asukkaille.

Valitettavasti tilanteet ja ohjeet muuttuvat käytännössä viikoittain, joten esim. kirjeen käyttäminen tiedottamisessa nopeastikin muuttuvissa tilanteissa on huono vaihtoehto. Se aiheuttaa pikemminkin haittaa, kun ihmiset saavat ohjeet kotiinsa ja ohjeet ovatkin muuttuneet tämän jälkeen, jonka seurauksena aiheutuu vain lisää kysymyksiä ja ymmärrettävästikin turhautunutta palautetta. Viestinnän osalta tullaan tarvitsemaan Päijät-Soten ja kunnan yhteistyötä.

Asukkaan vastuulla on seurata viestintää omasta rokotusvuorostaan. Viestin välittymisessä luotetaan myös siihen, että sana tästä kulkee vaikka naapurilta, jos kunnan asukas ei lue lehtiä tai käytä internettiä. Rokotusvuoro ei mene ohi, vaan aina aiemmin vuorossa olleet saavat varata aikoja. Eli 80-vuotias voi varata ajan ryhmässä 70 vuotta täyttäneet.

Päijät-Sote pyrkii hoitamaan yhteydenotot mahdollisimman yksinkertaisesti, paijat-sote.fi -sivun kautta tai oman sote-keskuksen varsinaisesta numerosta.

Rokotusajat ovat välillä loppuneet, koska tieto rokotemääristä saadaan hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Tällä hetkellä tilanne on ennakkoon tehtyjen suunnitelmien mukainen. Ajanvarausnumeroon voi ja pitää tarvittaessa soittaa uudelleen.

Pukkilaan on järjestetty yksittäisiä rokotuspäiviä, muuten rokotukset ovat Orimattilassa ja sinne myös ohjaus automaattisesti toimii.

Karanteenit

Kaikki mahdolliset altistuneet henkilöt kontaktoidaan PHHYKYn tartuntatautitiimin toimesta. Mahdolliseen karanteeniin asettamisesta jokaista informoidaan henkilökohtaisesti. THL:n suosituksen mukaan karanteenin kesto on 14 vuorokautta.

Karanteeniin asettaminen on viranomaismääräys, joka velvoittaa karanteeninomaisiin olosuhteisiin. Karanteenin kesto on riippumaton koronatestin mahdollisesta negatiivisesta tuloksesta.

Terveysturvallisuus ja toinen toisemme huomioonottaminen

Meidän jokaisen tulee mennä koronatestiin heti lievempienkin oireiden ilmaantuessa. Tulee soittaa matalalla kynnyksellä päivystysnumeroon 116 117 tai omaolo.fi, joista tilanteen niin edellyttäessä neuvotaan eteenpäin esimerkiksi testaukseen.

Arjen tulee sujua mahdollisuuksien mukaan normaalisti. Korostamatta ei voi olla ja toistamiseen toistamatta sitä, että koronanaikaiseen terveysturvallisuuteen ja hygieniaan on kiinnitettävä erityistä huomiota. Maskien käyttäminen, turvaetäisyydet välttämättömissä kohtaamistilanteissa sekä käsihygieniasta huolehtiminen auttavat meitä kaikkia pääsemään arjessa eteenpäin.

Tarvittaessa lisätietoja antaa kunnanjohtaja Juha Rehula p. 050 343 7418