sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
Avaa haku
fiilis-pelto.jpg
 

Ajankohtaista

03.05.2024

Ensimmäinen yhteinen hyte-neuvottelu Pukkilassa

Perjantaina 3.5.2024 käytiin Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen ja Pukkilan kunnan ensimmäinen yhteinen hyte-neuvottelu. Palveluiden saatavuudesta ja saavutettavuudesta käytiin keskustelua. Lisäksi pohdittiin kuntalaisten ja työntekijöiden neuvottelijoille antamia palautteita ja näkemyksiä nykytilanteesta yhdyspinnalla sekä kehittämistarpeista.

On hyvä todeta, että molemmilla neuvottelutahoilla on sama ajatus; tätä työtä tehdään kuntalaisten hyväksi. Palveluiden yhdyspintoja on tunnistettu monia ja jotta yhdyspinta ei olisi palveluiden käyttäjälle näkyvä rajapinta, on tässä tehtävä yhteistyötä hyvinvointialueen, kunnan, yhdistysten, yrittäjien ja kuntalaisten sekä muiden sidosryhmien kanssa.

Syksyllä jatketaan yhteistyön äärellä Hyvinvointialuelain 14 §:n mukaisesti hyvinvointialueen ja sen alueella sijaitsevien kuntien neuvotteluilla.

Mukana neuvotteluissa olivat hyvinvointialueelta (toisena vasemmalta oikealle) Minna Mattila, Carita Schröder, Nanna Kostiainen, Malin Heikkinen, Ilona Koskenniemi, Laura Rosenberg ja Katja Blomberg sekä kunnasta (laidassa vasemmalla) Sanna Saarenkoski ja kuvasta puuttuvat Susanna Ahlfors ja Marja Laurila.

Hyvinvointialueuudistus toi mukanaan kunnille ja hyvinvointialueille kahdenlaisia neuvotteluvelvoitteita. Laissa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä (612/2021) 6 ja 7 § säädetään vuosittain pidettävistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvotteluista.

Lain perusteella hyvinvointialueen tulee neuvotella vähintään kerran vuodessa yhdessä alueensa kuntien sekä muiden hyvinvointialueen alueella hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien alueen toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä koskevista tavoitteista, toimenpiteistä, yhteistyöstä ja seurannasta.

Saman lain 6 §:n perusteella kunnilla on velvoite osallistua näihin neuvotteluihin. Kuntien ja hyvinvointialueiden yhdyspinnoilla tarkoitetaan toimintoja ja tehtäväkokonaisuuksia, jotka kuuluvat kunnan tai hyvinvointialueen järjestämisvastuulle ja joissa niiden asukaslähtöinen toteuttaminen edellyttää yhteistyötä kunnan ja hyvinvointialueen välillä.

Hyvinvointialuelain 14 §:n mukaisesti hyvinvointialueen ja sen alueella sijaitsevien kuntien tulee neuvotella vähintään valtuustokausittain tehtäviensä hoitamiseen liittyvästä yhteistyöstä, tavoitteista ja työnjaosta.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (HYTE) on tavoitteellista toimintaa hyvinvointialueen asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden lisäämiseksi, sairauksien sekä syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja osallisuuden vahvistamiseksi.
 
x