SähköpostiTulostaExport ICS

Lukupiiri

Event

Title:
Lukupiiri
When:
3.11.2017, 19.00
Category:
Tapahtumat
Created by:
Jaana Selin

Description

Pukkilan lukupiirin aktiivi Liisa Tojkander kutsuu piiriläiset seuraavaan istuntoon vastavalmistuneeseen taloonsa osoitteessa Keskustie 57 pyhäinpäivän aattona 3.11. klo 19. Illan teemana on Suomen toistaiseksi ainoan Nobel-kirjailijan F. E. Sillanpään (1888-1964) laaja tuotanto. Sen kansainvälisesti tunnetuimmat edustajat ovat Suomen sisällissotaa kuvaava, v. 1919 ilmestynyt Hurskas kurjuus sekä elokuvaksi kaksikin kertaa (1937 ja 1956) sovitettu Nuorena nukkunut.

Kanteleen Nuutit tekivät kesällä ikimuistettavan kulttuuriteon tarjoamalla pukkilalaisille tilaisuuden nähdä ja kuulla Seppo Pohjolan Panu Rajalan librettoon säveltämän Sillanpää-oopperan aidossa ympäristössä Hämeenkyrön Myllykolun, kirjailijan lapsuudenkodin, pihapiirissä. Oopperan taiteellisesta johdosta vastasi Waltteri Torikka, joka myös lauloi nuoren Sillanpään roolin, kun taas ikääntynyttä kirjailijamestaria esitti sairaalan vaatteissa ja suljetun osaston potilaana Sauli Tiilikainen. Kirjailijan puolison osassa esiintyi sopraano Helena Juntunen.

F. E. Sillanpää sai kirjallisuuden Nobelin syksyllä 1939, mutta rakas vaimo ja pariskunnan kahdeksan lapsen äiti Sigrid ei ollut miehensä iloa jakamassa, sillä hän oli keväällä kuollut keuhkokuumeeseen.

Nobel-komitean äänestyksessä Sillanpää voitti sveitsiläisen Hermann Hessen ja hollantilaisen Johan Huizingan.

Raha-asioiden hoito ei ollut Taatan alaa, ja elämänsä viimeiset kaksi vuosikymmentä hän oli holhouksen alainen. Edunvalvojana oli pitkäaikainen ystävä, akateemikko Kustaa Vilkuna.